Bio sv

Utbildning.
1981-83 Musiklinjen på Fridhems Folkhögskola i Svalöv.
1984-86 Musikhögskolan i Malmö (Improvisationspedagog).
1993 Privata studier i kontrapunkt för Björn-Tryggve Johansson

Stipendier.
-91 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-93 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-93 Stimstipendium,   STIM
-95 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-96 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-98 Målinriktat stip.    Konstnärsnämnden
-98 Malmö stads Kulturstipendium
-00 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-03 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-04 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-06 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-08 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-09 Arbeststiendium, Konstnärsnämnden
-10 Stipendium, Bert Levins Jazz-stiftelse
-11 Konstnärligt samarbete, Konstnärsnämnden
-12 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-15 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden
-15 Konstnärligt samarbete, Konstnärsnämnden
-16 Arbetsstipendium, Konstnärsnämnden

Min första egna grupp var Peter Danemo Kvartett bildad -87, där bla Esbjörn Svensson ingick. Debut CD’n ”Baraban” (Dragon Records), som kom -91, blev mycket väl mottagen av såväl kritiker som publik över hela Norden. Gruppen blev –94, en av fyra grupper,  utvald att deltaga i Jazzriksförbundets projekt ”Pulsslag” (ett projekt startat just –94 för att premiera ung svensk Jazz). Det var också det sista den gruppen gjorde.

Jag har också fått stor uppmärksamhet för mitt komponerande, deltog -89 i SAMI’s projekt COMP-89 (ett kompositionsprojekt), erhöll -93 första pris i den internationella kompositionstävlingen Concours International de Composition de Themes de Jazz. Årligt återkommande förlagd till Monaco.

Med stöd från NOMUS  och Statens Kulturråd  gjorde jag -93 en två veckors turne i Sverige, Danmark och Norge med en grupp där bla Joakim Milder, Bobo Stenson och Lars Danielsson  ingick.

Under -94 startade jag tillsammans med danske saxofonisten Fredrik Lundin, Lundin/Danemo Kvartett. Gruppen har gjort en CD ”Music for Dancers and Dreamers” på Stunt Records (släpptes -97).

Hösten -96 fick jag en beställning på musik från Jazzradion P2. Det blev stycken i varierande längd. Musiken uruppfördes av Peter Danemo Kapell med spelningar i Köpenhamn och Malmö, radion spelade in konserten i Malmö.Turnerade med Lundin/Danemo Kvartett, Jacob Karlzon Trio, Ane Ramlöse Band, Cennet Jönsson mm.

Komponerade musik till Copenhagen Art Ensemble som gjorde ett projekt med nordiska kompositörer. C.A.E. gjorde en turné och inspelning. Stycket Echoes Of A Memory finns inspelat på CD;n C.A.E. “Angels Share” dacapo records.

Jag var också medlem i gruppen Blue Pages  som -97 blev vald till årets Jazz i Sverige grupp, med lång turne och CD-inspelning som följd. Lundin/Danemo Kvartett turnerade och spelade in CD.

-98 Började med turner med Lundin/Danemo Kvartett i Norge, Danmark och Sverige. Jacob Karlzon Trio gjorde lång turne i Sverige och Danmark, plus CD-inspelning. Fick en beställning på musik av Svenska Rikskonserter i samband med kulturhuvudstadsåret, det blev sviten Solfege Syncope, som uruppfördes under Stockholm Jazz 1998. Spelade med Trinelise Væring på en nordenturne.

-99, var med och representerade svensk jazz i London, Swedish Extravaganza, med Harald Svensson Sextett. Lundin/Danemo Kvartett åkte på två veckors turné i Spanien, varav en på Cafe Central i Madrid. Pulsslags turné med Krister Jonsson Trio. Gjorde, tillsammans med Cennet Jönsson, ett projekt med nyskriven musik för åtta man stor grupp. Ett projekt stöttat av Konstnärsnämnden. Deltog i den famösa Sydafrika satsningen, spelade med Opposite Corner och gjorde en clinic på en musikskola i Johannesburg. En hel skolklass sjöng “Vem kan segla…” på svenska!

-00, spelade in CD med Crossover Ensemble och gjorde en kort turné. Spelade in en CD Trinelise Væring Kvartett. Turnerade med Viktoria Tolstoy, med spelningar på festivaler och klubbar. Gjorde tillsammans med Jacob Karlzon Trio en liten turné med den engelska sångerskan Norma Vinstone. Peter Danemo Kapell släppte sin debut CD ”aLive”, inspelad live i samband med en av Rikskonserter producerad turné tidigare på året. Den har blivit hyllad av nordisk press. Lundin/Danemo Kvartett plus Trine-Lise Væring gjorde två veckors turné i Australien och därefter direkt till Hong Kong för 7 dagar engagemang på en jazzklubb.

-01 började med CD-inspelning med Fredrik Lundins Overdrive, som för övrigt vann en Dansk Grammy (årets Danska jazz utgivning) och Danska Jazzspecials läsarpris. Jag blev porträtterad i TV’s kulturprogram Hiss. Gjorde TV framträdande och turnerade med Viktoria Tolstoy. Turnerade med Trine-Lise Væring i Danmark, Norge och Sverige. Turnerade med Thomas Clausen Trio och gjorde CD. Åkte på nio dagars turné i Irland med Jacob Karlzon Trio med den irländske saxofonisten Richie Buckley som gäst. Hemma från Irland spelade trion in en ny CD. Gjorde en mini turne med min grupp Peter Danemo Kapell.

-02 startade med ett projekt med Copenhagen Art Ensemble förstärkt med Zapolski kvartetten. Några konserter och CD-inspelning. CD;n “Today” med Jacob Karlzon Trio släpptes på Prophone Records. Turnéer med Trine-Lise Væring, Crossover Ensemble, Viktoria Tolstoy. Richie Buckley gästade Sverige och Jacob Karlzon Trio för 10 dagars turné. CD-inspelning med Jacob Karlzon Big 5. Festivalspelningar i Finland med Joakim Milder Kvintett. CD-inspelning med Jeanette Lindström. Tio dagars turné med Viktoria Tolstoy i England, följt av en liten Norrlands turné med framträdande på Umeå Jazzfestival.

-03 Under våren turnerande jag med Viktoria Tolstoy, Jeanette Lindström, Joakim Milder. Pulsslags turné med Jacob Karlzon Trio, två veckor runt i Sverige. Spelningar på sommarfestivaler med Jeanette Lindström Walk, Viktoria Tolstoy och Big 5. Höst turnerande med Viktoria Tolstoy, Joakim Milder, Thomas Clausen. Tre dagar i Paris med Jeanette Lindström Walk. Projekt med Copenhagen Art Ensemble i Köpenhamn, poesi och nykomponerad musik.
CD-skivor som släpptes under året var. Jeanette Lindström “Walk” (Amigo AMCD895), Jacob Karlzon Big 5 (Prophone Records PCD069), The Crossover Ensemble “Sange” (Music Mecca CD 4046-2), Joakim Milder “Monolithic” (Apart APCD002)

-04 Startade med CD-inspelning med mitt Kapell. Turné i Sverige med Viktoria Tolstoy, TV-framträdanden och klubbspelningar. Konserter med Viktoria Tolstoy, Nils Landgren på Pizza Express London. Kort turné med Joakim Milder Kvintett. Tre veckors turné i Tyskland, Schweiz, Österrike och Danmark med Viktoria Tolstoy. Ytterligare spelningar med Joakim Milder Kvintett, Jacob Karlzon Big 5, Jeanette Lindström Walk, Viktoria Tolstoy. Under sommaren spelade jag på jazzfestivaler runt om i Europa med spelningar i Sverige, Danmark, Tyskland, Frankrike, Capri.

-05 Turnéer med alla fasta grupper etc. Reste väldigt mycket i i Europa med Viktoria Tolstoy. Turne i Mexico med Jacob Karlzon Big 5. Släppte CD;n Resonance med Peter Danemo Kapell.

-06 Jag startade mina två nuvarande grupper, Meloscope och Elektra Hyde. Meloscope gjorde premiär på Glenn Miller Café och Elektra Hyde hade sin premiär konsert på Kopafestival 2006. Återigen många resor med Viktoria Tolstoy runt i Europa.

-07 Meloscope släppte sin debut CD, ”Re: Someone Lost” på Kopasetic Productions. Turnerade i Skottland med Jeanette Lindström, därefter gjorde vi en turné i Musik i Västs regi på västkusten. Spelade med Krister Jonsson Trio i Danmark och i Sverige. Ytterligare spelningar med Jeanette Lindström. I augusti gjorde vi en längre turne i Kanada återigen med Jeanette Lindström. Gjorde ett stort projekt med Meloscope förstärkt med tre klassiska musiker. Spelade på Kopafestival 2007 med det, P2 jazzradion bandade. Vi passade på att spela in det hela i studio. Gjorde en turne med Göran Schelins Changes, vi gjorde även en liveinsp på Glenn Miller. Turne i Danmark med Jakob Davidsen och CD-insp.

-08 Gjorde en lång turné i Rikskonserters regi i Sverige med en grupp, Alias, bestående av engelska och svenska musiker. Staffan Svensson – trumpet, Iain Ballamy – saxofon, John Parricelli – gitarr, Palle Danielsson – bas och undertecknad trummor. Ny musik skrevs för ändamålet. Meloscope andra CD Deluxe släpps, återigen på Kopasetic Productions. Press i Sverige har hyllat CD;n för dess unika och lyckade fusion av noterad och improviserad musik. Lina Nyberg skapade en show på Teater Lederman som resulterade i 5 föreställningar, ett radioprogram och en CD som släpps i maj. Spelade in vad som ska bli Meloscopes tredje CD. Denna gång en studioinspelning. Släpps senare i år.

-09 Har spelat en hel del med diverse nya konstellationer. Gjorde en turné i skåne med Tommy Berndtsson/Sharon Dyall Kvartett. Turneer och skivinspelningar med The Bjærv Encounters, Lina Nyberg Show Band, Europa turné med Aaron Parks Trio mm. Spelningar med mina egna projekt som Peter Danemo Vibe, Meloscope. Flera skivinspelningar och radioprogram.

-10 Har spelat och turnerat med The Bjærv Encounters, Lina Nyberg Show Band, Nikolaj Hess Band, Fredrik Lundin m fl. Sommaren 2010 sjösatte jag också mitt band LED, en blåsorkester som spelar musik av Led Zeppelin på ett väldigt personligt sätt. Konsert på Landet Jazz 2010, som gick direkt i P2 Jazzradion. Gjorde en lång Pulsslagsturne med Nils Jansson Kvartett, som samtidigt släppte sin andra CD. Var delaktig i KOPAfestival 2010 där jag återupplivade mitt Kapell i något omstöpt form. Vi gjorde en konsert och samtidigt spelade vi in för aen framtida CD. Var med på releasekonsert med Joakim Milders Takeaway. Spelade senare en del med Lina Nyberg, vi gjorde bla en turne i norrland och spelade jazz för barn. Jag och Fredrik Lundin har efter 10 års paus startat ett band tillsammans. I november spelade vi in vår debut CD som släpps i maj 2011. I gruppen finns Jan Allan, Jonas Östholm och Christian Spering.

-11 Rivstartade med CD-insp med ett eget projekt, en del av ett större CD-proj som kommer att släppas hösten 2011. Därefter CD-insp med Lina Nyberg. Sedan direkt till Sao Paulo i Brasilien för en veckas spelningar med Jakob Davidsens Mangfoldighed. Mitt band LED, vi spelar Led Zeppeins musik på vårt vis, spelade in en CD i juni. Släpps okt 2011.

Några musiker och grupper jag spelat med genom åren: Juez, Jens Winther Quintet, Cennet Jönsson Ten Pieces, Ane Ramlöse Band, Tommy Berndtsson Kvartett, Red Rodney, Esbjörn Svensson, Nils Landgren, Kenny Drew, Niels-Henning Örstedt-Pedersen, Mads Vinding, Rolf Ericsson, Bo Stief, Arne Domnerus, Clark Terry, Rune Gustafsson, Bob Rockwell, Bobo Stenson, Joakim Milder, Ray Anderson, Bengt Hallberg, Trine-Lise Väring, Lars Jansson, Viktoria Tolstoy, Norma Vinstone, Toninho Horta, Anders Bergcrantz, Palle Danielsson, David Friesen, Miroslav Vitous, Iain Ballamy, Aaron Parks Trio, Jacam Manricks  mm…….